Wednesday, August 19, 2009

Cerita Last Week...

Hehehehe..memang sah la...i ni tak pandai menulis...see..after berapa lama..baru nak update my blog ni..tak pe...tak pe...nak tulis pasal apa erk? nothing much...tak lama lagi puasa...hmmm banyak dah dapat email pasal mohon maaf sebab nak puasa...apa kalau bukan ramadhan kalau buat salah tak payah mintak maaf ker?
Today tak keluar lunch sebab my lunch buddy takda...i dont have many lunch buddy so dari kuar dgn ntah sesapa baik lepak sini...eh..eh..ada plak yg nak buy me lunch...nasi ayam kampung...hehehe ...me ok jer...terima kasih banyak2...happy!!
Now ni sambil2 tunggu food sampai dok google pasal bandung...ooh ya...last week me and usual suspect booked ticket..air asia je ...ke bandung for RM113 return...hehhehe ok la kan...we going on May next year, lamanya lagi. Kalau umur panjang next year pergi will be my 4th time ke sana...wakakakak ye diulang sekali lagi kali yer...yang ke empat...hehheeh tapi masih teruja seperti kali pertama....i dah booked hotel, rumah ebo dah lama nak lepak sini asyik tak dpt jer... review pasal hotel ni memang superb!! this time dapat and dah siap2 booked for 3 rooms...yeayy!!
hmmm apa lagi erk happened dalam seminggu ni?..oh ya...my girls's school totop seminggu....pastu sambung terus dengan school break...amboi sakan la dorang....last week sunday dah post the girls balik kampung dengan Umi dia...nampaknya the girls puasa dengan Umi and Atuk laa...jeles jeles sure la my Mak masak sedap sedap for berbuka...tapi...yang penting first puasa nak balik berbuka dengan diorang...please hubby...sunday dgn your family pulak ya...
last Sunday jadi hari masak i...pagi masak nasi lemak, lunch masak nasi dengan lauk pauk, petang buat kuih bakar, malam masak mee goreng mamak.. haaaa ni nak share one recipe yg i rasa i cipta sendiri la...but if ada sama dengan orang lain...hahaha sorry la...but betul2 reka jer..ni resepinya puan puan... :)
Ayam Masak Daun Kari ( hehehe nama pun reka kalau dah ada...ok la tuh)
Bahan-Bahannya
Setengah ekor ayam ( dipotong kecil kecil)
Bahan A
6 biji cili padi
4 sudu besar cili boh (or buat sendiri)
2 sudu besar sos tiram
5 ulas bawag merah
2 ulas bawang putih
Bahan B
1/2 inci halia (di hiris nipis)
2 batang serai (dititik)
Sedikit daun kari
sedikit daun limau purut
garam & gula secukup rasa
Caranya :
Ayam di garam kunyit pastu digoreng separuh garing. Bahan A, Cili padi, bawang merah dah bawang putih di tumbuk/mesin (saya suka tumbuk). lepas tu gaulkan dengan cili boh and sos tiram, panaskan minyak (minyak cukup untuk menumis) pastu tumiskan semua bahan tadi...campurkan sekali bahan B. Kaau nampak pekat sangat boleh tambah air. air panas tau...ni petua...kalau nak tambah air dalam masakan yg sedang di masak...tambah lah dengan air panas...sebab kalau tambah dengan air sejuk masakan tu terbantut (mak i kata laaa...heheheh) pastu dah naik minyak bahan tumis tu....masukkan ayam....gaul laaa sampai sebati...letak garam gula secukup rasa...bau dia...memang best...
Lepas tu kalau suka hias lah dengan cili merah or bawang besar hiris bulat-bulat tapi i tak buat...hehhheee malas. picture nanti update kemudian la...
sekian....adehh dah lapor ni...food dah sampai...makan dulu ler...

No comments:

Post a Comment

  © Blog Design by Simply Fabulous Blogger Templates

Back to TOP